ATEX / EX - Explosiebeveiligde Pallettruck, Stapelaar, Trekker

Voertuigen als elektrische pallettrucks, stapelaars en trekkers met elektromotoren vormen een mogelijke ontstekingsbron binnen eatex-ex Pallettruckxplosiegevoelige omgevingen. De ontstekingsbronnen van een pallettruck of stapelaar kunnen worden geëlimineerd door een doeltreffende ATEX / EX explosie beveiliging.

ATEX magazijntruck specialist
PTB is specialist als het gaat om het succesvol toepassen van explosiebeveiliging in onze maatwerk palletrucks, hefwagens, transportwagens, elektropallettrucks en andere custom built transportmachines. Onze machines worden uiteraard geleverd met een CESI 04 ATEX 102 EC certificaat.

Explosieve atmosfeer
Bedrijven dienen zich er van bewust te zijn dat tijdens een normale werkdag met een pallettruck of een andere machine het risico op een explosieve atmosfeer kan ontstaan. Het gaat hierbij vaak om de bedrijven in gasindustrie, olie-industrie, verfindustrie of farmaceutische nijverheid.

ATEX / EX pallettrucks en stapelaars
ATEX wordt gebruikt als synoniem voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Deze richtlijnen zijn ook van toepassing op interne transportmiddelen als heftrucks, pallettrucks en stapelaars.

Organisaties waar explosiegevaar bestaat en werken met o.a. elektrische magazijntrucks  moeten vanaf 1 juli 2003 voldoen aan de nieuwe ATEX 137 richtlijnen (1999/92/EG). Een andere richtlijn is de ATEX 95 richtlijn (94/9/EG), deze richtlijn is speciaal voor transportmiddelen en ander apparatuur in ruimten waar explosiegevaar heerst.

Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbaar poeder, gas, damp, nevel of stof. Als er genoeg van deze stoffen aanwezig zijn, kan dit vermengd met zuurstof, en een ontstekingsbron tot explosie leiden. Door een van de drie factoren te elimineren kunnen explosies voorkomen worden.

ATEX zones en zone-indelingen
Binnen de ATEX 137 richtlijnen valt een inventarisatie van explosiegevaarlijke zones. Binnen deze zones dienen ATEX 95 goedgekeurde pallettrucks en andere apparaten gebruikt worden. Een explosiegevaarlijke ruimte kan in de volgende gevarenzones worden ingedeeld:ATEX 0, ATEX1, ATEX 2, ATEX 20, ATEX 21 en ATEX 22. Bij ATEX 0 is de kans op explosies groter dan bij ATEX 22.

Epsilon X sticker
Explosie beveiligde palletrucks of ander materieel dat volgens ATEX 95 geschikt is gemaakt voor toepassing in een explosiegevaarlijk gebied zijn voorzien van het “Epsilon x” logo in een zeskant. Synoniemen: Explosievrij, explosie beveiligd, ATEX richtlijnen en voorschriften, EEX explosievrij, antistatisch, EX proof, explosiebeveiliging.

youtube-logo

Bekijk onze online video's

 

100% maatwerk 
  in intern transport