Maatwerk PTB systeem voor Thais Plan B Plus: zwaar materieel waterpas over een helling rijden

In 2017 kreeg PTB van de Thaise firma Plan B Plus een aanvraag met interessante uitdagingen; het ontwerpen van twee zwaar last pallet trucks, met een laadvermogen van meer dan 10.000 kilogram, welke ook zwaar materieel over een helling in containers kunnen laden. De directeur van Plan B Plus kwam op bezoek en bekeek een paar operationele PTB machines in België en Nederland. Na dit plezierige contact werd PTB aan het werk gezet, en ondertussen zijn de twee pallet trucks in productie in de PTB fabriek in Groningen.

PTB Special Products Custom Pallet Truck Plan B Plus Thailand Web 1

Delen van de machine in volgorde van assemblage. 

Zwaar materieel waterpas vervoeren

De trucks zijn ontworpen om zware pallets te verplaatsen in een loods in Chonburi, een havenstad in de buurt van Bangkok, Thailand. De loods, onderdeel van een terminal, wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de opslag van zwaar materieel. Dit moet vanuit de loods naar containers vervoerd worden. Hiervoor moet er vaak over een zogeheten dock leveler gereden worden, welke regelmatig in een helling van 11,5 graden staat. Om over zo’n steile helling een container in te rijden vergt veel motorkracht, terwijl de machine tegelijkertijd ook relatief klein moet zijn. Een normale machine met voldoende vermogen is te zwaar voor deze taak, dus een andere oplossing moest gevonden worden. Om de uitdaging nog wat lastiger te maken, vroeg Plan B Plus ook aan PTB een systeem te ontwikkelen wat de lading op de heftruck waterpas houdt terwijl er over de helling gereden wordt. Met dit alles in gedachte gingen onze ontwikkelaars aan de slag.

PTB Special Products Custom Pallet Truck Plan B Plus Thailand Web 3

Veiligheid op gelijk niveau

De inzet van de ontwikkelaars resulteerde in een compacte pallet truck met twee krachtige elektrische motoren. De vracht wordt gedragen door twee brede vorken met een breedte en lengte van relatief 380 en 1900 millimeter. De bestuurder stuurt de truck met een disselboom, staand op een platform welke achter het chassis gepositioneerd is. Het platform is gebouwd zodat veiligheid en efficiëntie gewaarborgd kunnen worden. Wanneer er over een helling gereden moet worden kan de bestuurder het speciale mechanisme activeren waardoor de vorken waterpas blijven. Dit maatwerk systeem zorgt voor veiligheid, maar geeft ook de optie om de lading direct achter een helling te positioneren. Normaliter is dit niet mogelijk; wanneer een pallet truck of heftruck in zo’n situatie achteruit rijdt kantelen de vorken en raken ze de pallet. Dit wordt nu voorkomen door het maatwerk waterpassysteem van de PTB trucks.

Inmiddels zijn de chassis gereed voor assemblage. De hydraulische en elektrische componenten worden geassembleerd, waarna de machines worden afgeleverd. De planning voor de aflevering van de machines staat gepland voor het eind van het jaar in de havenstad Chonburi in Thailand.

youtube-logo

Bekijk onze online video's

 

100% maatwerk 
  in intern transport